donderdag 3 januari 2013

MENS EN NATUUR: natuur in de wereldreligies

Iedere religie heeft een andere band met de natuur. Hier wat meer uitleg over de verschillende religies en hun natuur:

Christendom:
de schone schepping
Hier is de natuur heel belangrijk. Het was een onderdeel van de schepping van God. De mens werd als laatste geschapen en heeft nu de taak gekregen de schepping goed te onderhouden.
Volgens de Bijbel is de mens verantwoordelijk voor de natuur en de dieren. De mens moet zorg dragen voor de natuur, ze mag niet vernield worden, na ons komen er ook nog andere mensen op deze wereld leven. 

Boeddhisme:
De boeddhisten vinden dat wij mensen in relatie staan met de planten en de dieren. Als we de planten en de dieren vernielen, vernielen we onszelf. Daarom zorgen de boeddhisten heel goed voor de natuur, ze gaan hier heel respectvol mee om. De mens is maar een draadje in het web van het leven, de andere draadjes zijn de planten en de dieren.
De Aarde geeft hen een plek om op te leven, ze zijn hier slechts op bezoek. Nu vinden ze dat moeder Aarde ziek is, maar ze vinden ook dat we moeder Aarde weer gezond kunnen maken door met elkaar samen te werken.

Hindoeïsme:
Ze hebben een groot respect voor de natuur omdat ze geloven in het goddelijke, in alle levende wezens. Ze geloven zelfs dat de natuur een ziel kan hebben. Volgens hen zijn oude bomen, bergen, grotten en bronnen geliefde woonplaatsen van de geesten. Je mag mensen geen pijn, ook niet om zelf aan voedsel te komen, ze eten dus geen vlees. De koe is een dier die ze gekozen hebben als respect voor de natuur, het zijn zelfs heilige dieren voor hen.

Islam:
Tema is een organisatie, de oprichter ervan gaat nu door het leven in Turkije als 'Vader Aarde'. De organisatie wil moslims in Nederlands overtuigen van het belang van de natuur. 
Een goede moslim gedraagt zich verantwoordelijk naar zijn omgeving. Wie er voor zorgt dat medewezens uitsterven, moet in het hiernamaals verantwoording afleggen.
De kleur van de islam is groen. De kleur van de natuur dus.

Jodendom:
De mens mag dingen uit de natuur gebruiken, zoals eten, dingen om mee te bouwen, om te overleven,... Maar wie de natuur kapot maakt, maakt God kapot. 
Er zijn veel joodse organisaties die zich richtten op de natuur, ze willen de mens dichter bij de natuur brengen, hen de wet leren over natuur, kinderen leren opvoeden met de natuur,... 
Maar het is niet allemaal positief. God kan de natuur ook gebruiken om mensen te straffen. 
Sommige joden zien in de huidige milieuvervuiling ook een straf van God.

wonderen der natuur

Bron: http://www.cmo.nl/vnarena/levensbeschouwing/basisopdrachten/schietgebed-voor-de-natuur/lees-dit-boeddhisme

Geen opmerkingen:

Een reactie posten